måndag 28 juli 2014

Krusbärspaj med cashew

Vad göra i denna värme? Plocka bär såklart. En tur i skogen utanför tomten resulterar i en liten hink blåbär och en bunke vildhallon. I trädgården har jordgubbarna gjort sitt, men smultron och sommarhallon finns det fortfarande. Vinbärsbuskarna dignar av svarta bär och nu äntligen är det även dags att njuta av krusbär.

Receptet för den här pajen är lånat från Allt om Mat, men jag har trixat lite med proportionerna. Det är inte det lättaste att få tag på krusbär om man inte har egna buskar, men lyckas man är en paj som den här en ren njutning.

Ingredienser (4-5 port)
450 g krusbär, snoppade
1 citron, skal och ev. saft
1 + 0,5 dl strösocker
50 g smör
1,25 dl vetemjöl
35 g cashewnötter, naturella
Vaniljglass eller vispgrädde

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda krusbären med 1 dl socker och citronskal. Tillsätt eventuellt även lite citronssaft. Lägg blandningen i smörade portionsformar.

Blanda resterande socker, smör och vetemjöl till en smulig massa. Grovhacka cashewnötterna och tillsätt. Lägg massan ovanpå bären. Jag föredrar om det ligger i lite större klumpar och inte helt utsmetat.

Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar