söndag 30 december 2012

Pulled pork - långkok på fläsk blir förvånansvärt saftigt



Sitter här och går igenom bilder från höstens aktiviteter i köket och hittade denna rätt som förvånade mig med sin saftighet. Långkok på nöt har jag gjort otaliga gånger och älskar, men trodde aldrig fläsk skulle må bra av så här många timmars tillagning. Inte nog med att det blir gott, det är även hur enkelt som helst och sköter sig i stort sett själv. Sådan matlagning gillar jag. Att rätten dessutom går att förbereda och med fördel tillagas en dag i förväg är inte fel det heller. Det du behöver förutom ingredienserna är en rejäl tjockbottnad gryta med lock som klarar sig i ugn.

Inser när jag ser den här bilden att skärpan återigen inte är riktigt som den ska. Antingen är det fotografen som behöver förbättra sina kunskaper om ljussättning eller behöver kameran ses över.

Ingredienser
1 kg fläskarré i bit
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 dl chilisås
0,5-1 msk chipotlepasta (hittas bl.a. i butikens hyllor med taco-tillbehör)
0,5 dl vatten
1 msk farinsocker
0,5 tsk mald koriander + någon nypa extra
0.5 msk mald spiskummin + någon nypa extra
ev. en skvätt whisky

Tillagning
Skala lök och vitlök och skär i tjocka skivor. Blanda övriga ingredienser till en smet.

Lägg köttet i grytan. Bred smeten över köttet och lägg löken ovanpå karrén (petas ner därifrån senare). Lägg på locket.

Sätt in i ugnen och värm till 125 grader. Låt stå ca 4-5 timmar (eventuellt mer, för mig tog det närmare 6 timmar har jag för mig) tills att köttet enkelt går att dra isär med två gafflar. Vänd karrén några gånger. Efter ungefär en timme petar du ner löken i grytan (kan få en besk smak om man gör det direkt). Håll koll på att det inte bränner fast och tillsätt eventuellt lite vatten om det ser torrt ut. Efter några timmar kan du tillsätta lite mer av kryddorna.

Ta ut köttet när det är så mört att du enkelt kan dra det isär. Låt svalna något och dra och mosa det sedan i små bitar. Blanda med såsen som bildats i grytan. Smaka av med lite mer whiskey, chipotle och spiskummin.

Köttet kan som sagt med fördel stå till nästa dag och sen bara värmas lite försiktigt.

Servera med ett gott bröd och en rejäl sallad eller i värmda tortillabröd med lite majs, avokado och gräddfil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar