Man inser att det var länge sedan man skrev på bloggen när man glömt bort inloggningen, men frånvaron innebär inte på något sätt att det inte har lagats några goda maträtter, utan bara att det fanns ett behov av en paus. Nu är jag dock tillbaka med förhoppningen att det ska bli betydligt fler inlägg under det kommande året.
Börjar med ett recept på lakritskrokant som uppskattades efter julbordet. Ursprungsreceptet kommer från DN, men då jag inte fann alla ingredienser blev det till att anpassa det lite och bra blev det som sagt ändå. Man får smaka sig fram till hur mycket lakritssmak man vill ha. Lakritsaromen hittade jag på Pandura. På bilden finns även smarrigt goda vit chokladtryffel.
Ingredienser (30 bitar)
50 g smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
ca 10-20 droppar lakritsarom ( el. 1 tsk lakritsgranulat)
ca 1-2 tsk finkrossad turkisk peppar (el. 5 droppar saltlakritsarom)
ev svart hushållsfärg
0,5 dl valnötter
0,5 dl salta jordnötter
200 g mjölkchoklad
Tillagning
Rör ihop smör, socker, sirap, lakritsarom och turkisk peppar i en tjockbottnad kastrull. Smält ihop på svag värme. Enligt receptet skulle man koka till 142 grader. Själv hade jag inte koll på temperaturen, men lät det koka ca 5 min tills det tjocknat och gjorde sedan det klassiska kulprovet.
Bred ut massan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Klipp i rektangulära bitar innan den stelnat.
Hacka nötterna (inte alltför fint).
Smält chokladen över vattenbad. Doppa krokantbitarna i chokladen och dra av överflödig choklad på undersidan mot kanten på kastrullen. Lägg bitarna på bakplåtspapper och strö över nötterna innan chokladen stelnat. Låt stå tills chokladen stelnat och förvara sedan svalt.
Observera att krokanten blir ganska hård så akta tänderna :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar