tisdag 2 oktober 2012

Äppelpaj med björnbär


Jag är så glad över vårt äppelträd som vi fick av min farfar för några år sedan. Första året fick vi ett äpple, andra året fick sju äpplen och i år är trädet fullt av fantastiskt stora och saftiga äpplen. Det är så otroligt vackert både på våren när det blommor och nu när det lyser av röd frukt. Tyvärr fick min älskade farfar aldrig se äppelträdet mer än på bild. Han gick bort förra året 100 år gammal, men när jag klippte äppelträdet i helgen kändes det nästan som att han var närvarande. Han och farmor finns ofta i mina tankar.

Av äpplen måste man såklart göra äppelpaj. En favorit i vårt hem är en enkel smulpaj med hemmagjord kardemummaglass, men i lördags blev det istället ett recept av Jamie Oliver som med säkerhet kommer att återkomma. Paj med äpplen, björnbär och ett sting av ingefära. Den intensivt röda fyllning är inte bara god utan även vacker på tallriken.



Pajdeg
500 g mjöl
100 g florsocker 250 g smör, kallt, skuret i små kuber 1 st citron, rivet skal 2 st ägg, stora
En skvätt mjölk

Fyllning
50 g smör
100 g strösocker
4 st extra stora äpplen skurna i 16 klyftor eller 8 st mindre skurna i 8 klyftor vardera, skalade och urkärnade
1 msk hackad syltad ingefära i sirap, rågat mått 150 g björnbär (helst färska, de har mer smak)1 st ägg, uppvispat 0,5 tsk kanel, malen
Till servering
Vaniljsås

Sikta ut mjölet på en ren arbetsyta och sikta florsockret ovanpå. Använd fingrarna och arbeta in smöret tills du får en smulig massa. Arbeta in citronskal och tillsätt sedan ägg och mjölk. Knåda ihop tills du har en deg, men överarbeta inte (då blir den seg istället för smulig). Klappa ner degen till en platt rundel och pudra med lite mjöl. Låt sedan vila i kylen inslagen i plastfolie i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smör och socker i en kastrull. Tillsätt äppelklyftorna och ingefära. Koka sedan försiktigt i 15 minuter med locket på. Tillsätt björnbären och koka i ytterligare 5 minuter utan lock.

Ta ut degen ur kylen. Mjöla en arbetsyta, dela degen i två delar och kavla ut till två rundlar, ca 1 cm tjocka. Den ena rundeln kan vara något större än den andra.

Smöra en låg pajform (26 cm i diameter). Lägg den större rundeln i formen och skär till degen så att den passar formen. Häll äppel- och björnbärsfyllningen i en sil, men spara eventuella safter. Lägg sedan frukten i pajformen och skeda över lite fruktsaft.

Pensla kanten på degen med uppvispat ägg och lägg den andra delen av degen över som ett lock. Trimma kanterna och nyp ihop dem med bottendegen. Pensla locket med resten av det uppvispade ägget och strö över rikligt med socker och kanel. Skåra locket lite med en kniv.

Grädda i nedre delen av ugnen på en plåt i 55-60 minuter tills den har fått fin färg och är krispig.

Servera med vaniljsås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar