Sista semesterdagen. Känns inte som det var länge sedan jag tänkte att vi hade hela långa sommaren framför oss och nu står vi här vid sluttampen. För en trädgårdsentusiast och en solälskare har det varit långt ifrån en drömsommar, men det finns några saker jag verkligen har njutit av dessa veckor. En av dem är mitt morgonkaffe och DN på balkongen. Så började även denna semesters sista dag. Sambon? Han smet iväg tidigt till golfbanan. Jag släppte ut katterna och slog mig själv ner på balkongen. Stillhet, lugn och en härlig panoramvy över himlen. Då trivs jag.
Något annat vi ändå har kunnat njuta av denna regnrika sommar är bär. Blåbär, hallon, svarta vinbär ligger redan i mängder i frysen, men nu är det äntligen dags även för krusbären. För tre år sedan planterade jag två krusbärsbuskar med röda bär, men varje år har de angripits av larver och skörden har uteblivit. När min underbara granne tidigare i somras skickade mig ett mail och skrev att hon hade larver på sina buskar och då även kollat våra buskar som såklart även de var angripna spreds en blandning av panik och ilska inom mig. Inte i år igen! Närmaste tiden spenderade jag långa stunder varje dag med att jaga och klämma små gröna larver som med otäck hastighet satte i sig hela blad. I min trädgård använder jag inga gifter så det var ganska tidskrävande, men resultat blev i alla fall att vi i år fick en skörd om än så liten. Vackra röda bär som igår kväll blev till en juvlig dessert.
Ingredienser (4 port)
250 g krusbär
2 dl vatten
1 msk vaniljsocker
2 dl gelésocker
200 g philadelphia light, naturell
1 dl naturell lättyoghurt
1/2 dl florsocker
havrekex
några krusbär till dekoration
Skölj och noppa krusbären. Lägg krusbär i vatten i en kastrull och sjud i ca 5 minuter. Tillsätt vaniljsocker och gelésocker. Koka kort, ca 30 sekunder. Häll upp i glas och låt svalna något.
Vispa ihop philadelphia, yoghurt och florsocker. Lägg blandningen ovanpå krusbärsgelén och toppa med smulade kex samt eventuellt några enstaka krusbär som dekoration.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar