söndag 12 augusti 2012

Sallad med grillad squash


Härliga skördetider! Betydligt senare än vanligt på säsongen, men äntligen kan vi skörda tomater, squash och bönor bland allt möjligt annat. I år har vi två sorters squash, både gröna och gula, som blir en vacker grund i en matig sallad. Salladens övriga innehåll varieras efter säsong och vad som lockar för dagen. Förutom squashen tog jag bland annat de sista sockerärterna i trädgården, sprättade upp och plockade ur söta ärter till salladen. Sockerärter är en otroligt tacksam och fantastiskt god grönsak att odla.

Sambons kommentar när jag sa att det skulle bli vegetarisk sallad till middag var "Men var är maten?". Efter middagen lät det istället "Oj, vad mätt jag blev!". Visst kan bli mätt och nöjd även på sallad.

Tomatsåsen blev len och smakrik, men nästa gång testar jag även att tillsätta grillad paprika. Tror det skulle ge en extra dimension.

Ingredienser
Squash, 1-3 st beroende på storlek
Kidneybönor, 1 burk
Stora kapris
Pinjenötter
Minimozzarella, 125 gr
Ärter från sockerärter eller någon bönsort
Salladsskott eller färsk basilika
Olivolja
Salt

Tomatsås
2 stora tomater
2 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt

Skiva squashen i tunna skivor, ca en halv centimer tjocka. Lägg dem på hushållspapper, salta och låt vattna ur i ca 20 min. Torka sedan av dem. Grilla eller stek dem på hög värme. De ska få lite färg och mjukna, men inte brännas. Grillar du så pensla skivorna först i olivolja, steker du stek dem i lite olivolja. För mycket olja gör dem flottiga, så överdriv inte. Låt svalna på hushållspapper.

Tomatsås: Halvera tomaterna. Skal schalottenlöken och halvera även dem. Lägg tillsammans med skalade vitlöksklyftor på bakplåtspapper och stänk lite olivolja över. Stek i ugnen 20 minuter. Kör sedan allt i matberedare tillsammans med 2 msk olivolja. Smaka av med salt.

Rosta pinjenötterna snabbt i het, torr panna.

Lägg squashskivorna på ett stort fat. Lägg på övriga ingredienser och ringla tomatsås över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar