lördag 28 juli 2012

Hallonpaj

Härliga bärtider! Det påstås att det är en dålig blåbärsskörd i år, men det märks inte på något sätt i skogen intill vårt hus. Vi har njutit av blåbär i morgonyoghurten, i pajer, i muffins, i smoothies och även fryst in så att vi kommer ha gott om av dessa härliga bär även i vinter.

Jag sätter på mig lurarna med en ljudbok, stövlar och ger mig ut bara meter från tomtgränsen. Igår lärde jag mig dock en läxa. Man ska vara försiktig med var man sätter fötterna. Trampade rakt i ett jordgetingbo och fick fly hals över huvud från deras ilska. Slängde hinken och kastade mig panikslaget viftande iväg från en stor svärm med uppretade getingar. Det måste ha sett väldigt roligt ut. Mindre roligt var de sex stick jag fick. Getingstick gör verkligen ont! Hinken med blåbär? Ja, den kunde jag ju såklart inte lämna. Smög mig försiktigt tillbaka efter en stund och fångade upp den med en kratta.

Även i trädgårdens trygga vrå dignar buskarna av bär. Svarta vinbär, sommarhallon och röda krusbär plockas nu av med jämna mellanrum. En del hamnar i frysen, andra blir gelé eller hamnar i en fantastiskt god paj som nedan. Har ett ställe med vildhallon i närheten som i den här pajen blandades med våra egna sommarhallon.


Ingredienser (4 port)
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt

Fyllning
4 dl hallon
2 msk socker
1 tsk potatismjöl

Till servering
florsocker
vispad grädde

Smält smöret. Låt det svalna något. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt. Arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form (ca 22 cm) eller i portionsformar. Lägg på hallonen. Blanda socker och potatismjöl och strö över bären.

Grädda i 225 grader. 15-20 min för portionsformar, ytterligare 5-10 minuter för en större form.

 Pudra florsocker över den varma pajen och servera med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar