söndag 8 juli 2012

Nu är det blått i skogen igen - Blåbärspaj



Hur lyxigt är det inte att kunna plocka blåbär bara några få meter från tomtgränsen? Dessa härligt goda och nyttiga bär som lyser blått bland ormbunkar och ris. Med katterna i strövtåg gav jag mig ut med kanna i hand och plockade snabbt drygt en halvliter. Medan jag stod böjd över blåbärsriset busade katterna lyckliga runt mig, jagade varandra och kastade sig upp i träden. Det är ju inte varje dag matte besöker deras jaktmarker.

Så vad gör man med årets första blåbär? En enkel smulpaj såklart och det som blev över hamnade i frukostyoghurten. Det kommer bli många fler besök ut i blåbärsskogen den närmaste tiden. Till hösten ska frysen vara full med bär så att det räcker till nästa år.

Ingredienser
1 l blåbär
125 gram smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 1/2 havregryn
1 1/2 dl kokos
1 msk potatismjöl

Tillagning
Sätt ugnen på 225 grader.

Smöra en pajform. (På bilden har jag använt en mindre form lagom för två och drog ner receptet därefter, vilket går bra det också.) Häll bären i formen och sikta potatismjöl över.

Blanda övriga ingredienser till en grynig massa och smula över bären.

Grädda i ugnen i ca 20 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar