Några välförtjänt lediga dagar att samla energi och umgås. Så här års brukar jag ägna mycket tid i trädgården, men vädret har varit allt annat än lockande. Istället passar jag på att plantera om mina små plantor, peta ner några fler frön i jord och laga mat som behöver lite extra tid och omtanke.
Lammstek hör påsken till, men i år testade jag en ny kryddning. Efter rekommendation från mamma, som hört ett tips på radio, bytte jag ut den traditionella rosmarinen mot spiskummin och det var ett mycket lyckat drag som jag starkt rekommenderar.
Ingredienser
1-1/2 kg lammstek, benfri
Flingsalt
1-2 msk spiskummin
5-6 vitlöksklyftor
1 dl honung, flytande
Saften från en citron
Ta fram steken i rumstemperatur en timme i förväg. Sätt ugnen på 175 grader.
Har steken ett nät ta ut steken ur det utan att ha sönder nätet. Putsa bort hinnor och större fettpartier.
Häll ordentligt med flingsalt runt steken. Blanda honung, pressade vitlöksklyftor, citronsaft och spiskummin. Gnid in blandningen ordentligt i köttet. Spara lite att pensla med senare.
Lägg tillbaka steken i nätet eller bind med steksnöre. Lägg steken på galler över långpanna. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen och sätt in i ugnen. Ta ut steken vid en innertemperatur på 62-63 grader för lätt rosa kött. Det tar runt 1- 1 1/2 timme. Vid 70 grader är köttet genomstekt. Tänk på att temperaturen kommer att fortsätta gå upp några grader efter att du tagit ut det. Pensla köttet några gånger under stekningen med den sparade honungsblandningen.
Låt köttet vila invirat i smörpapper i 15 minuter innan du skär upp i skivor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar