Frikadeller är fantastiskt gott och enkelt att tillaga. Till skillnad från vanliga köttbullar så kokar man frikadellerna, här i en smakrik tomatsås. I vanliga fall brukar jag göra min egen pesto, vilket jag varmt rekommenderar, men den här gången får jag erkänna att jag köpte färdig för att spara tid. Någon dag ska jag lägga ut recept på egenlagad, det är hur enkelt som helst om man har en matberedare och blir mycket godare än burkvarianten.
Det här receptet är en variant från kokboken "Om jag var din hemmafru" av Lotta Lundgren. Det fanns ingen lammfärs i butiken, vilket det ska vara i originalreceptet, men det gick alldeles utmärkt med kycklingfärs.
Ingredienser
100 g grön pesto
1/2 dl ströbröd
400 g kycklingfärs (eller lamm)
4 vitlöksklyftor
2 tetror passerade tomater
1 dl vatten
2 citroner
2 msk flytande honung
Salt och nymald svartpeppar
50 g pinjenötter
Tillagning
Blanda pesto, ströbröd och färs. Salta och peppra. Rullar till bollar.
Hacka vitlöken och fräs i lite olivolja. Använd gärna en vid kastrull eller traktörpanna. Tillsätt tomater och vatten. Tvätta citronerna och riv av det yttersta skalet (citronzest). Pressa saften ur den ena citronen. Tillsätt citronskal och saft till såsen. Smaka av med honung, salt och nymald svartpeppar.
Koka upp såsen och sänk värmen. Släpp ner frikadellerna i den puttrande såsen. Skaka kastrullen så att alla frikadellerna täcks av sås. Sjud i ca 4 minuter. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr, het panna.
Servera frikadellerna med spaghetti, såsen och pinjenötterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar