söndag 22 april 2012

Frikadeller i tomatsås

Så här års förra året var det underbar vår ute. Solen sken, fåglarna kvittrade och alla grannar påtade i trädgårdarna, men idag har jag varit själv i grannskapet att trotsa det kalla och våta vädret. Jordärtskockorna kunde inte vänta mer så det var bara att dra på sig stövlar och handskar för att ordna till en trevlig bädd för dem i en ny dubbelpallkrage i ett hörn i trädgården. Trots att det var mer höst- än vårväder kändes det rätt bra att få gräva i jorden igen och jag ser verkligen fram emot när det är dags att skörda resultatet av dagens sådd. Sambon muttrade om att ännu en bit gräsmatta fick ge vika för mina odlingar, men i grund och botten tror jag han tycker mitt trädgårdsintresse är ganska roligt och han lär inte klaga när det serveras grönsaker från det egna landet lite längre fram på säsongen.


Frikadeller är fantastiskt gott och enkelt att tillaga. Till skillnad från vanliga köttbullar så kokar man frikadellerna, här i en smakrik tomatsås. I vanliga fall brukar jag göra min egen pesto, vilket jag varmt rekommenderar, men den här gången får jag erkänna att jag köpte färdig för att spara tid. Någon dag ska jag lägga ut recept på egenlagad, det är hur enkelt som helst om man har en matberedare och blir mycket godare än burkvarianten.

Det här receptet är en variant från kokboken "Om jag var din hemmafru" av Lotta Lundgren. Det fanns ingen lammfärs i butiken, vilket det ska vara i originalreceptet, men det gick alldeles utmärkt med kycklingfärs.

Ingredienser
100 g grön pesto
1/2 dl ströbröd
400 g kycklingfärs (eller lamm)
4 vitlöksklyftor
2 tetror passerade tomater
1 dl vatten
2 citroner
2 msk flytande honung
Salt och nymald svartpeppar
50 g pinjenötter

Tillagning
Blanda pesto, ströbröd och färs. Salta och peppra. Rullar till bollar.

Hacka vitlöken och fräs i lite olivolja. Använd gärna en vid kastrull eller traktörpanna. Tillsätt tomater och vatten. Tvätta citronerna och riv av det yttersta skalet (citronzest). Pressa saften ur den ena citronen. Tillsätt citronskal och saft till såsen. Smaka av med honung, salt och nymald svartpeppar.

Koka upp såsen och sänk värmen. Släpp ner frikadellerna i den puttrande såsen. Skaka kastrullen så att alla frikadellerna täcks av sås. Sjud i ca 4 minuter. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr, het panna.

Servera frikadellerna med spaghetti, såsen och pinjenötterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar