söndag 29 april 2012
Äntligen barfota!
Lycka att äntligen kunna gå barfota igen. Nu kommer sandalerna fram och kängorna och strumporna åker in i garderoben till i höst. Jag är en barfota-människa som trivs som allra mest när tårna får vifta fritt.
Några bilder från trädgården som gör mig glad.
Kyckling med grillad paprika och mozzarella
Långhelg och jag vaknade extra tidigt. Än så länge är det disigt ute, men jag anar en varm dag framför oss. Det är helt tyst i grannskapet, förutom de morgonpigga fåglarna som verkar ha bråda dagar. Jag njuter av sådana här morgnar. Lugnt och stilla, bara katterna och jag vakna. Den ena har ivrigt hoppat ut i gräset redan, medan den andra knappt orkade lyfta huvudet för att titta på mig innan hon tryckte ner sig ännu längre i den skokartong hon de senaste dagarna föredragit som sovplats. Själv sitter jag här med en kopp kaffe och planerar dagen. Det är äntligen dags att väcka trädgården på riktigt.
Gårdagens middag, inspirerad av ett recept från Allt om mat, blev kycklingfilé med grillad paprika och mozzarella. Ber om ursäkt för bilden, den blev inte särskilt bra, men middagen blev sen och hungern tog över.
Gårdagens middag, inspirerad av ett recept från Allt om mat, blev kycklingfilé med grillad paprika och mozzarella. Ber om ursäkt för bilden, den blev inte särskilt bra, men middagen blev sen och hungern tog över.
Ingredienser
4 st kycklingfiléer
3 st röda paprikor
1 st buffalomozzarella
Basilika, färsk
Chilipulver
Sätt ugnen på 250 grader. Dela paprikorna på mitten och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Ställ in i ugnen tills att paprikorna blivit svarta, ca 20 min. Ta ut dem och stoppa paprikorna i plastpåsar. Låt svalna. Sedan är det enkelt, om än något kladdigt, att dra bort kärnhus och skal.
Sänk värmen i ugnen till 200 grader. Bryn kycklingfiléerna. Salta och peppra. Lägg i en smord, ugnssäker form.
Grovhacka paprikor, mozzarella och basilika. Fördela över kycklingarna och pudra lätt med chilipulver.
Ställ in i ugnen tills kycklingen är klar, 15-20 minuter. Servera med pasta eller varma grönsaker.
söndag 22 april 2012
Frikadeller i tomatsås
Så här års förra året var det underbar vår ute. Solen sken, fåglarna kvittrade och alla grannar påtade i trädgårdarna, men idag har jag varit själv i grannskapet att trotsa det kalla och våta vädret. Jordärtskockorna kunde inte vänta mer så det var bara att dra på sig stövlar och handskar för att ordna till en trevlig bädd för dem i en ny dubbelpallkrage i ett hörn i trädgården. Trots att det var mer höst- än vårväder kändes det rätt bra att få gräva i jorden igen och jag ser verkligen fram emot när det är dags att skörda resultatet av dagens sådd. Sambon muttrade om att ännu en bit gräsmatta fick ge vika för mina odlingar, men i grund och botten tror jag han tycker mitt trädgårdsintresse är ganska roligt och han lär inte klaga när det serveras grönsaker från det egna landet lite längre fram på säsongen.
Det här receptet är en variant från kokboken "Om jag var din hemmafru" av Lotta Lundgren. Det fanns ingen lammfärs i butiken, vilket det ska vara i originalreceptet, men det gick alldeles utmärkt med kycklingfärs.
Frikadeller är fantastiskt gott och enkelt att tillaga. Till skillnad från vanliga köttbullar så kokar man frikadellerna, här i en smakrik tomatsås. I vanliga fall brukar jag göra min egen pesto, vilket jag varmt rekommenderar, men den här gången får jag erkänna att jag köpte färdig för att spara tid. Någon dag ska jag lägga ut recept på egenlagad, det är hur enkelt som helst om man har en matberedare och blir mycket godare än burkvarianten.
Det här receptet är en variant från kokboken "Om jag var din hemmafru" av Lotta Lundgren. Det fanns ingen lammfärs i butiken, vilket det ska vara i originalreceptet, men det gick alldeles utmärkt med kycklingfärs.
Ingredienser
100 g grön pesto
1/2 dl ströbröd
400 g kycklingfärs (eller lamm)
4 vitlöksklyftor
2 tetror passerade tomater
1 dl vatten
2 citroner
2 msk flytande honung
Salt och nymald svartpeppar
50 g pinjenötter
Tillagning
Blanda pesto, ströbröd och färs. Salta och peppra. Rullar till bollar.
Hacka vitlöken och fräs i lite olivolja. Använd gärna en vid kastrull eller traktörpanna. Tillsätt tomater och vatten. Tvätta citronerna och riv av det yttersta skalet (citronzest). Pressa saften ur den ena citronen. Tillsätt citronskal och saft till såsen. Smaka av med honung, salt och nymald svartpeppar.
Koka upp såsen och sänk värmen. Släpp ner frikadellerna i den puttrande såsen. Skaka kastrullen så att alla frikadellerna täcks av sås. Sjud i ca 4 minuter. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr, het panna.
Servera frikadellerna med spaghetti, såsen och pinjenötterna.
lördag 7 april 2012
Lammstek till påskmiddagen
Några välförtjänt lediga dagar att samla energi och umgås. Så här års brukar jag ägna mycket tid i trädgården, men vädret har varit allt annat än lockande. Istället passar jag på att plantera om mina små plantor, peta ner några fler frön i jord och laga mat som behöver lite extra tid och omtanke.
Lammstek hör påsken till, men i år testade jag en ny kryddning. Efter rekommendation från mamma, som hört ett tips på radio, bytte jag ut den traditionella rosmarinen mot spiskummin och det var ett mycket lyckat drag som jag starkt rekommenderar.
Ingredienser
1-1/2 kg lammstek, benfri
Flingsalt
1-2 msk spiskummin
5-6 vitlöksklyftor
1 dl honung, flytande
Saften från en citron
Ta fram steken i rumstemperatur en timme i förväg. Sätt ugnen på 175 grader.
Har steken ett nät ta ut steken ur det utan att ha sönder nätet. Putsa bort hinnor och större fettpartier.
Häll ordentligt med flingsalt runt steken. Blanda honung, pressade vitlöksklyftor, citronsaft och spiskummin. Gnid in blandningen ordentligt i köttet. Spara lite att pensla med senare.
Lägg tillbaka steken i nätet eller bind med steksnöre. Lägg steken på galler över långpanna. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen och sätt in i ugnen. Ta ut steken vid en innertemperatur på 62-63 grader för lätt rosa kött. Det tar runt 1- 1 1/2 timme. Vid 70 grader är köttet genomstekt. Tänk på att temperaturen kommer att fortsätta gå upp några grader efter att du tagit ut det. Pensla köttet några gånger under stekningen med den sparade honungsblandningen.
Låt köttet vila invirat i smörpapper i 15 minuter innan du skär upp i skivor.
fredag 6 april 2012
Rökt fjällröding-röra på hårt bröd
Här är ett recept som fungerar utmärkt som småtugg innan maten, som förrätt eller som fyllning i en god baguette tillsammans med sallad. Fjällrödingen går att byta ut mot annan rökt fisk, t.ex. sik. Får man lite över tar man fram det till frukostmackan.
Ingredienser
200 g Philadelphia, naturell
1,5-3 msk riven pepparrot (beroende på styrkan)
1/2 citron, saft och rivet skal
1 msk vatten
250 g rökt fjällröding, rensad
1/4-1/2 dl hackad dill
1/4-1/2 dl hackad gräslök
salt
svartpeppar
Blanda philadelphia, riven pepparrot, citronsaft och -skal samt vatten. Vänd i fisken, dill och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Servera på bitar av hårt bröd och strö lite hackad gräslök över.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)