fredag 6 januari 2012

Torsk med asiatiska smaker

Tjugondag knut dansas granen ut enligt talesättet, men här åkte den ut idag. Den har varit fantastisk fin, vår första egna julgran, men så här en vecka in på det nya året hade den gjort sitt. Det är dags att lämna julen bakom oss. Kändes lite sorgligt först när jag stoppade ner de vackra kulorna i lådan, men där i botten fann jag en påse med påskfjädrar och påskharar som fick mig att drömma mig bort till våren och värmen för en stund. Fick ett litet leende på läpparna och helt plötsligt kändes det riktigt skönt att plocka undan alla tomtar. Granen den ska till återvinningscentralen och så småningom hackas till flis som eldas för att värma bl.a. bostäder, vilket också känns bra. Ni återvinner väl era julgranar?

Här kommer en enkel och smakrik fiskrätt.Torsken går att byta ut mot annan fisk, men jag föredrar en köttig filé till den här rätten och inte alltför tunn. Receptet är inspirerat av ett recept jag för något år sedan hittade på ICA när jag hade idétorka. Sambons kommentar: Det här får du gärna göra igen!


Ingredienser (4 port)
4 salladslökar, i bitar
4 tomater, i tjocka skivor
2 morötter, skivade
125 g färsk minimajs, i bitar
4 torskfilé i portionsbitar, ca 600 g
3 dl kokosmjölk
1 lime, saft
1 1/2 msk sweet chili
1 citrongräs, i fyra bitar
4 limeblad, torkade
2 tsk ingefära, mald
salt
peppar
färsk koriander
ungsfolie

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. Vik folien dubbel och forma fyra paket. Fördela grönsakerna. Jag gillar dem al dente så jag lägger i dem råa, men vill kan man snabbt förvälla morötterna och minimajsen innan.

Lägg en torskfilé i varje paket och salta och peppra. Blanda kokosmjölk, saften från en lime, sweet chili och ingefära. Fördela i paketen över torsken. Lägg en bit citrongräs och ett limeblad i varje paket.

Kläm ihop kanterna på varje foliepaket ordentligt, så inget rinner ut. Lägg i en ugnssäker form eller på en plåt och stek i ugnen i ca 25 minuter.

Servera med ris eller, som vi som försöker äta lite nyttigt för tillfället, med hel dinkel i en djup tallrik. Innan servering plocka bort citrongräset och limebladen. Lägg lite färsk koriander på toppen och rätten är klar för att ätas.

Än är våren långt borta, men ...

Igår fick jag se något man inte är direkt inställd på att se i början av januari sticka upp mellan stenplattorna, två violer. Lite tilltuffsade, men söta som bara violer kan vara och med löften om en vår som kanske inte dröjer så länge. Så kändes det i alla fall igår och inspirerad spenderade jag kvällen med att gå igenom vad som finns kvar av förra årets fröer och planera vårens sådder. En del fröer är redan inköpta får jag erkänna, men jag ska hålla mig någon vecka till innan de petas ner i jord.

Så idag när jag tittade ut på morgonen låg det ett centimertjockt snölager över stenplattorna och violerna syntes bara som små upphöjningar. Kändes lite ovant att se landskapet utanför helt vitt, hade nästan ställt in mig på att det inte skulle bli något av den varan den här vintern. I snön hade någon med långa ben hoppat fram, vilket påminde mig om att jag måste sätta ut skydd runt äppelträdet. Förrförra vintern tog det mycket skada av en hare som kalasat på dess grenar.

torsdag 5 januari 2012

Amaryllis i all sin prakt




Jag är helt såld på amaryllis. För andra året i rad begav jag mig till Rappnes i Ulkriksdal i tidig november och köpte lökar i kruka. Resultatet ser ni här. Visst är de vackra? Det är väl värt pengarna och besväret att driva upp amaryllis från lök. Så kraftfulla och med så många blommor har jag aldrig lyckats hitta i någon vanlig butik. Dessutom finns det mängder av olika sorter att välja mellan, vilket gör det extra roligt. Lökarna från förra året misskötte jag tyvärr, men trots det var det en som blommade här strax innan jul. Den såg dock lite tanig ut så jag skar av den och satte som snittblomma i en vas där den höll sig fin under lång tid. Årets lökar kommer att få en betydligt bättre behandling när de väl har blommat ut, vilket jag tror kommer dröja eftersom det fortfarande är knoppar som inte slagit ut. Vi kommer få fortsätta njuta av dessa skönheter ett tag till.

Visste ni att det finns en historia bakom namnet Amaryllis? Amaryllis var en vacker nymf som var helt betagen av en fager herde vid namn Alteo. Alteo ska ha varit lika vacker som Apollon och stark som Herkules, men sorgligt nog helt oberörd av Amaryllis skönhet och kärleksförklaringar. Alteo bar en stark önskan att en gång få äga en blomma som än så länge inte existerade i denna värld.

Amaryllis rådfrågade i sin förtvivlan oraklet i Delfi vad hon kunde göra för att Alteo skulle få upp ögonen för henne. Oraklet uppmanade henne att ställa sig utanför Alteos hus och genomborra sitt hjärta med en gyllene pil. Amaryllis klädde sig därefter i vitt och genomförde denna ritual i hela 30 nätter innan Alteo äntligen kom ut och upptäckte en fantastisk blomma som växt upp i blodet från Amaryllis hjärta, en amaryllis.

tisdag 3 januari 2012

Chili con carne på mitt sätt


Tillbaka i vardagen och det är dags att tänka på mat som inte bara är någorlunda nyttig utan även fungerar i lunchlådan. Gärna något som går att göra storkok på så att man kan fylla frysen med lådor för lata dagar då man inte alls har lust att laga mat.

Chili con carne finns det ett antal olika sätt att tillaga, men efter att ha testat mig fram har jag kommit fram till hur jag vill ha den. Mustig, het och rykande varm. Jag har blandat lite mellan olika recept och det här är inte det traditionella sättet att göra chili på, men gott är det. Chili con carne betyder förresten chilipeppar med kött och i ursprungslandet Mexico är det ofta, precis som namnet beskriver, en rätt med rejäl sting i, men vill man ha den lite snällare är man försiktig med de heta ingredienserna.

Ingredienser (4 port)
2 gula lökar
2-3 paprikor i olika färger
500 g nötfärs
3-4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl chilisås
1 1/2 dl rött vin
1/2-1 dl vatten
1 tärning köttbuljong
2 burkar hela skalade tomater
2 msk oregano
2 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 msk spiskummin
2 krm svartpeppar
1 tsk salt
2-3 msk grön jalapeño (på burk) + ev. spad
1 röd chilipepparfrukt
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
gräddfil
gräslök eller persilja

Skala, halvera och skiva löken. Strimla paprikan. Fräs nötfärsen i en stor gryta. Tillsätt lök, paprika och pressad vitlök och låt fräsa med en stund.

Grovhacka jalapeños och finhacka chilipepparfrukten (tvätta händerna efteråt och undvik att gnida dig i t.ex. ögonen). Blanda i tomatpuré och chilisås. Rör runt så det blandar sig väl. Tillsätt sedan vin, smulad buljongtärning, tomater, kryddor, jalapeños och chilipeppar. Vill du ha det starkare, som jag, tillsätt lite av spadet från jalapeñosen. Låt småkoka utan lock tills vätskan har reducerats till önskad konsistens, ca 1-1 1/2 timme.

Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda i dem precis innan servering. Värm eventuellt lite försiktigt, men koka inte. Bönorna kokar lätt sönder.

Servera rykande varm med en klick gräddfil och klippt persilja/gräslök samt ev. en brödbit.

Nyttig frukost med keso och lax


Att det kan vara så svårt att komma upp ur sängen på morgonen. Jag är vanligtvis en morgonpigg individ, men så här års när alarmet ringer tidigt på morgonen och rummet fortfarande ligger höljt i mörker vill jag bara krypa ännu längre in under täcket. Vanligtvis hör katterna alarmet innan mig och är jag inte raskt uppe ur sängen för att släppa in dem i sovrummet börjar en ynklig klagosång utanför dörren. I morse kröp jag tillbaka mellan lakanen efter att ha släppt in de små pälsklingarna som glatt purrande och frustande trampade runt mellan och på mig och sambon för att visa sin glädje och tigga morgongos. Inte blev det lättare att ta sig upp ur sängen när en varm liten krabat gosade in sig i halsgropen och trampade lyckligt mot min arm.

Perfekt frukost för tillfällen när man inte har tid med någon längre tillredning (t.ex. för att man inte kom upp ur sängen i tid), men samtidigt vill att den ska vara nyttig är denna keso- och laxblandning. Kan även förberedas kvällen innan om man vill sova några extra minuter på morgonen.

Ingredienser (2 port)
500 g keso
100 g kallrökt lax i skivor
en bit gurka
dill

Tillredning
Strimla laxen, tärna gurkan och hacka dillen. Blanda ihop och ät med gott samvete.

söndag 1 januari 2012

Gott nytt år!


Ett år har passerat och ett nytt börjat. Idag är nog den lataste dagen på hela året och den dag det beställs mest pizza, men det är ju också den dag på året som många bestämmer sig för en nystart och en bättre tidpunkt finns det väl egentligen inte. Själv brukar jag inte vara så mycket för nyårslöften, men efter det år som har varit känner jag att det är läge för förändring. Det finns de klassiska löftena som att röra på sig mer och äta bättre, men jag vill lova mig själv att ta bättre hand om mig själv på fler plan än så. Jag ska ge mig själv mer tid till reflektion, till att läsa böcker (böckerna som samlats på hög intill sängen ska betas av), till att vårda vänskap och att lära mig nya saker.

De klassiska löftena om att äta nyttigare kommer dock att märkas här på bloggen, i alla fall i början av året. Någon pizza
 kommer det inte bli närmaste tiden, istället kommer jag fokusera på mer hälsosam mat. Igår var det dock sista dagen på förra året och det firades här hemma tillsammans med gäster. På menyn stod bl.a lammfilé. Döm om min förvåning när jag öppnade paketen och insåg att jag fått med mig smala innerfiléer istället för ytterfilé som jag brukar använda mig av, men jag band dem ordentligt med steksnöre och köttet blev härligt mört. Det smälte nästan i munnen.

Tolvslaget firades på balkongen med bubbel och glada tillrop när himlen lystes upp av fyrverkerier i alla riktningar. Dagar som dessa kan man inte dra blicken från pannoramautsikten här på höjden. Fast vackrast tycker jag ändå de lysande, kinesiska lyktorna som svävar fram är.

Jag gillar att göra mat som går att förbereda när vi ska ha gäster. Har gjort misstaget allt för många gånger att bli ståendes i köket större delen av middagen, men med gårdagens meny gick i stort sett allt att förbereda. Recepten på créme ninon och lamm finns tidigare i bloggen, men de resterande rätterna på menyn följer här. Alla recepten är räknade på fyra portioner om inget annat står.

Löjroms- och färskoströra


Ett enkelt och gott tilltugg att låta gästerna njuta av medans de sista detaljerna på middagen görs klara.

75 g färskost
3/4 dl creme fraiche
1/2 liten rödlök, finhackad
100-150 g löjrom
finhackad gräslök
platta brödsticks el. tunnt hårdbröd

Rör ihop färskost och creme fraiche till en slät smet. Blanda i löken. Bred ut i en eller flera mindre formar/fat med låg kant (jag använde två mindre glasfat). Hit kan förberedas och ställas kallt några timmar i förväg.

Bred över löjrommen i ett jämnt lager, strö på gräslök. Servera med brödsticks och låt gästerna själva bre på röran.

Potatis- och jordärtskocksgratäng


Serveras gärna i lite festligare portionsformar, men det går även bra i en större form.

500 g mandelpotatis
500 g jordärtskockor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 kvistar rosmarin
4-5 dl mellangrädde
salt
citron, färskpressad saft
riven ost, lagrad

Skala och skiva potatis och jordärtskockor tunt. Skiva lök och vitlök. Lägg lök och skockor  i en kastrull och häll över grädde. Låt småkoka ett par minuter innan du lägger i även potatisen. Koka försiktigt tills potatisen är mjuk. Akta så de inte kokar sönder eller bränner fast i botten, det går relativt fort (10-15 min). Smaka av med salt och citronsaft. Fördela i fyra portionsformar eller en lite större form. Hit kan man förbereda.

Strö lite riven ost över gratängerna och tillaga i ugn 200-225 grader tills de fått fin färg, ca 20-25 min.

Rödvinssky (8 port)
1 gul lök
1 vitlök, solo
100 g rotselleri
1 morot
10 st timjankvistar
100 g varmrökt sidfläskt
olivolja
1 lagerblad
10 svartpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
6 dl rött vin
1 l vatten
4 msk kalvfond, konc
1 msk råsocker
1 tsk salt
1 msk maizena
en rejäl klick smör

Skala och skär grönsakerna i små bitar. Strimla fläsket. Fräs tillsammans med timjan i olivolja i en kastrull. Häll över vin och rödvinsvinäger. Tillsätt lagerblad och svartpepparskorn. Låt koka utan lock tills att hälften har kokat bort.

Häll på vatten och fond och koka tills att ca 5 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med salt och råsocker. Hit går bra att förbereda.

Innan servering koka upp och tillsätt maizena utrört i lite kallt vatten. Låt puttra ett par minuter. Vispa i en rejäl klick smör.

Chokladpannacotta med hallongelé


Ca 2 dl hallon + några extra för garnering
2 msk socker
2 msk vitt vin
1 gelatinblad

50 g choklad + lite extra för garnering
2,5 dl vispgrädde
3 msk socker
1 gelatinblad

Börja med gelén. Lägg ett gelatinblad i kallt vatten i 5 min. Koka under tiden upp hallon, socker och vin. Mosa hallonen med en slev. Ta av värmen och rör i gelatinbladet. Krama inte ur gelatinbladet eller låt det rinna av, det ska medfölja lite vatten på bladet.

Häll i fyra portionsformar/glas. Ställ kallt tills gelén har stelnat, ca 1-2 timmar.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Hacka chokladen fint. Koka upp grädde och socker under omrörning så att sockret smälter. Ta av från värmen och rör i chokladhacket tills det smält helt. Fördela försiktigt i glasen över gelén och ställ kallt ytterligare 1-2 timmar så att det stelnar.

Innan servering riv lite choklad samt lägg några hallon ovanpå pannacottan.