måndag 26 december 2011
Julens goda sillar
Sill och nubbe, för många självklarheter på julbordet och så även här, men ska jag vara ärlig avstår jag helst den senare. Sill äter jag däremot med god aptit. Tre olika sorter testade jag i år. Alla tre blev lyckade, men speciellt en blev en riktig favorit. Löjromsill med crème fraiche och citron, uppfriskande och smakrik. Tycker man att löjrom är onödigt dyrt går den säkerligen att byta ut mot någon annan rom, t.ex. sikrom, även om det inte riktigt blir samma sak. Utöver det blev det inlagd sill med rödlök samt en senapssill.
Att tänka på är att sill ska göras några dagar i förväg. Hinner man inte det kan man även använda sig av 5-min sill som numera finns i butikerna och är helt ok, men godast och bäst konsistens blir det om man använder sig av inläggningssill. Den behöver dock 1-2 dagar i lag för att bli urvattnad och inte bli för salt.
Löjromsill
(en stor burk, det går åt!)
2 burkar inläggningssill (à 420 gr)
Lag
1 dl ättikssprit, 12%
3 dl vatten
4 dl socker
10-15 st kryddpepparkorn
1-2 lagerblad
Sås
100 g löjrom
4 dl crème fraiche, lätt
1 kruka dill, färsk
1 st citron, rivet skal
flingsalt
nymald svartpeppar
Skölj filéerna i kallt vatten och låt rinna av. Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad. Kyl lagen till kylskåpstemperatur.
Skär sillfiléerna i bitar och lägg i en burk. Slå över lagen och låt stå kallt i 1-2 dygn.
Blanda löjrom och crème fraiche, färskrivet citronsskal och krydda med salt och peppar.
Tag ur filéerna ur lagen och låt dem rinna av ordentligt. Lägg sillbitarna i en stor, ren glasburk. Blanda i såsen. Kan med fördel stå kallt 1-2 dagar, men går även att äta direkt.
Inlagd sill med rödlök
1 burk inläggningssill (à 420 gr)
0,5 dl ättikssprit, 12%
1,5 dl vatten
2 dl socker
2 tsk krossade kryddpepparkorn
1 st lagerblad
5 st kryddnejlikor
1 st rödlök
Skölj filéerna i kallt vatten och låt rinna av.
Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Lägg i kryddor och lagerblad. Kyl lagen till kylskåpstemperatur.
Skiva rödlöken och skär sillfiléerna i bitar. Varva sillbitar och rödlök i en glasburk. Häll den kalla lagen över och låt stå kallt i 1-2 dygn innan servering.
Senapssill
1 burk inläggningssill (à 420 gr)
1/2 dl ättiksprit, 12%dl strösocker 1 1/2 dl vatten8 kryddpepparkorn1 lagerbladSås
6 msk skånsk senap
2 msk vitvinsvinäger2 msk strösocker1/2 tsk vitpeppar1/2 tsk salt2 dl matoljaSkölj filéerna i kallt vatten och låt rinna av. Koka upp ättikssprit, vatten och socker. Lägg i kryddpepparkorn och lagerblad. Kyl lagen till kylskåpstemperatur.
Skär sillfiléerna i bitar och lägg i en burk. Slå över lagen och låt stå kallt i 1-2 dygn.
Blanda senap, vinäger, socker, peppar och salt. Droppa i oljan under kraftig vispning. Ställ kallt till servering.
Låt sillbitarna rinna av ordentligt. Blanda dem med senapssåsen innan servering.
Ischoklad i flera smaker
Annandag jul och om några timmar ska vi ge oss av för att fira mellandagarna i Småland. Det mesta av julmaten är nu uppäten och recepten kommer att trilla in här på bloggen de närmaste dagarna. Något sent, men tiden innan jul rann som vanligt så här års bara iväg.
I år har det inte blivit så mycket julgodis, men ischoklad är så enkelt och hör julen till så det ville vi inte vara utan. Jag kan tycka att vanlig ischoklad kan bli något tråkig så jag testade att piffa upp den med olika smaker. Alla blev goda, men den vita med lime var helt outstanding.
100 g kokosfett
200 g choklad (använd choklad av bra kvalitet och som ni vet ni tycker om)
Hacka chokladen. Smält kokosfettet i ett vattenbad. Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills den är helt smält. Häll upp i en kanna och fördela sedan i små formar. Ställ kallt tills den stelnat och förvara i kylskåp.
Smaksättning
Vit ischoklad med lime - Tillsätt saften av en lime till den smälta chokladblandningen innan du häller upp den i formarna. När chokladen har stelnat riv lite limeskal över innan servering.
Vit ischoklad med smarties - Hacka smarties (nonstop) över innan servering.
Ljus ischoklad med hallon - Smula frysta hallon i handen och fördela i formarna innan du häller över chokladblandningen.
Mörk ischoklad med körsbär - Använd en choklad med frystorkade körsbärsbitar i eller hacka frysta körsbär och fördela i formarna innan du häller upp chokladen.
söndag 25 december 2011
Julskinka hör julen till
Ty julen är härlig för stora och små,
är glädje och ljuvaste frid,
är klappar och julgran och ringdans också,
är lycka oändligen blid,
är ljus, alla ögon då stråla som bäst,
och stjärnorna tindra som mest
och där ljuset är, där är det jul.
är glädje och ljuvaste frid,
är klappar och julgran och ringdans också,
är lycka oändligen blid,
är ljus, alla ögon då stråla som bäst,
och stjärnorna tindra som mest
och där ljuset är, där är det jul.
Inte har det blivit mycket julmat i bloggen i år, men desto mer lagat i köket. Kanske lite sent att komma med recepten så här dagen efter julafton, men det har varit fullt upp här inför julledigheten, både på jobbet och här hemma. Nåja, recepten kanske kommer till nytta nästa år eller om någon har ätit upp all julmat och behöver fylla på för mellandagarna.
I år firade vi jul hemma och listan över allt som skulle fixas veckan innan jul var lång. Först ut av julrecepten är skinkan, en självklarhet på alla bord så här års. Vörtbröd, julskinka och en smakrik senap - mycket godare än så blir det inte. Trots att skinkan var inköpt i god tid och allt var förberett blev det onödig panik här hemma när tillagningen skulle ske kvällen innan julafton. Köttermometern strulade. Till julskinka är det att rekommendera att ha en bra digitaltermometer då temperaturen är viktig att hålla koll på. Till slut, efter att ha försökt få tag på en ny termometer utan att lyckas, insåg jag att det var induktionshällen som spökade och med lite fix för att hålla termometern så långt borta från plattan som möjligt gick det faktiskt riktigt bra. Jag är mycket nöjd med resultatet.
Ingredienser
1 st rimmad skinka med svål (svensk såklart och gärna ekologisk)
5 st nejlikor
1 st gul lök, i stora bitar (ej skalad)
0,5 st purjolök i bitar
1 flaska porter
10 st kryddpepparkorn
10 st vitpepparkorn
1 st timjankvist
Griljering
1 dl svensk senap
1 dl sirap
1 msk maizena + extra för att pudra över
1 dl ströbröd
ev. nejlikor
ev. nejlikor
Spola av skinkan i kallt vatten. Lägg i en rymlig gryta. Stick ner köttermometern så spetsen hamnar i den tjockaste delen. Fyll på med vatten och koka upp. Häll av vattnet och skummet. Tillsätt nytt vatten så det precis täcker skinkan, gärna kokande.
Tillsätt grönsakerna, kryddorna och portern. Koka sakta på låg temperatur med locket på glänt. Vill man ha en saftig skinka tar man ur den vid 67-69 grader. Min mor vill ha sin riktigt torr och väntar till 75-77 grader, vilket jag är uppväxt med och visserligen gillar, men jag tar ut min skinka vid ca 71 grad och tycker det blir lyckat.
Låt skinkan svalna. Ta av större delen av svålen, men spara lite fett. Blanda ingredienserna till griljeringen utom ströbrödet. Pudra skinkan med lite maizena. Pensla skinkan när den är varm (för att undvika bakterietillväxt vid uppvärmningen). Strö över ströbrödet, tryck dit nejlikor i rutmönster (kan väljas bort) och sätt in skinkan i ugnen. Griljera i 225 grader tills den fått fin färg. Det tar ca 10-15 minuter.
Njut med vörtbröd och smakrik senap!
söndag 11 december 2011
Het räkceviche med mango
Tredje advent, inte långt kvar till jul nu. Vaknade tidigt. Smög upp och möttes av uppspelt kurrande och puffande katt. Efter att hon fått morgonens skinkskiva gav hon sig glatt ut i morgonmörkret. Den andra, lite mer morgontrötta, katten lyfte inte ens huvudet från kontorsstolen där hon valt att spendera morgonens timmar efter att hon någon gång i natt blev utknuffad från sovrummet då hon tyckt att lite gos var väl trevligt så där vid tretiden.
Ingredienser (3-4 port, förrätt)
Som sagt är julen inte långt borta. I år blir det julfirande hemma med gäster och det är dags att börja fundera på vad som ska finnas på julbordet. Janssons frestelse är ju givet och skinka, sill några olika sorter och vörtbröd. Förra året var mitt bidrag till julbordet små söta miniscones med dill och lax. Kanske återkommer i år.
Senaste helgerna har sambon återkommande bett om räkchevice, men det har inte blivit av. Igår gav jag till slut efter och han fick sin vilja igenom till förrätten. En fräsch och lagom het start på middagen. Hushållets pälsklädda medlemmar deltog dessutom förtjusta i förberedelserna. Vankas det räkor är de inte långt borta.
Ingredienser (3-4 port, förrätt)
1 mango (eller 1/2 pkt fryst)
1 avokado
1 schalottenlök
1/2-1 chili, röd
2-3 tomater
2 lime
1 dl mangojuice, eller annan tropisk
2 msk chilisås
chipotle-tabasco, några stänk
koriander, en kruka
flingsalt
250 g räkor, handskalade
Skala och tärna mango och avokado. Hacka löken och chilin fint. Kärna ur och tärna tomaterna smått. Lägg allt i en skål.
Pressa lime och blanda med juice, chilisås och tabasco. Häll över ingredienserna i skålen.
Hacka korianderna grovt och blanda i. Smaka av med salt. Till sist rör i räkorna.
Låt stå och gotta sig minst 30 minuter innan servering.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)