torsdag 7 april 2011

Renskav med getost och äppelchutney

Gav mig på att göra egen äppelchutney idag med mycket lyckat resultat. Perfekt till t.ex. renskav. Den här gången ändrade jag lite på renskaven och smaksatte med bl.a. getost. Som jag tidigare skrivit om köper vi renskav från Lilla Norrland. Svenskt kött från de finare delarna av renen. Köttet som är rött och fritt från brosk och senor tinar jag innan tillagning.


Ingredienser (4 port)
500 g renskav
2 rejäla nävar torkad svamp, t.ex. trattkantarell
1 st stor, gul lök
150 g palsternacka (skalad vikt)
7 st enbär
1 msk färsk timjan
1 msk vetemjöl
4 dl grädde
1/2 msk kantarellfond
1 tsk mörk svampsoja
75 g getost (rulle)
smör & rapsolja till stekning
salt och nymald svartpeppar

Tillbehör
Äppelchutney (se recept)
Pressad potatis
Smörslungad gurka och sockerärter

Tillagning
Börja med att lägga svampen i blöt i vatten i ca en kvart.

Hacka palsternacka, lök och enbär fint. Fräs i smör och rapsolja i en stor panna. Vänd ner timjan och fräs ytterligare en stund. Krama ur svampen, men behåll vattnet. Vänd ner svampen i fräset och stek ytterligare några minuter. Mal svartpeppar över.

Ställ fräset åt sidan. Bryn renskaven i smör och rapsolja på medelvärme. Vänd ner fräset. Slå på grädde, fond och soja. Låt puttra i ca 10 minuter. Späd med lite svampvatten allt eftersom.

Smula över osten och rör tills den smält. Låt puttra ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar