Sött tillbehör som förhöjer smaken på det mesta. Passar lika bra som tillbehör till olika kötträtter som grönsaker. Kan även användas för att smaksätta köttgrytor.
Ingredienser (2 burkar à 4-5 dl)
1 kg äpplen (syrliga)
150 g schalottenlök
3 vitlöksklyftor
3–5 kardemummakärnor
1 tsk svartpepparkorn
150 g torkade, kärnfria plommon
1 tsk malen ingefära
150 g russin
4,75 dl strösocker
2,5 dl sherryvinäger
150 g schalottenlök
3 vitlöksklyftor
3–5 kardemummakärnor
1 tsk svartpepparkorn
150 g torkade, kärnfria plommon
1 tsk malen ingefära
150 g russin
4,75 dl strösocker
2,5 dl sherryvinäger
Tillagning
Skala äpplena, ta bort kärnhusen och tärna i små bitar.
Skala och skiva schalottenlök och vitlöksklyftor med en vass kniv.
Stöt kardemummakärnor så att du får ett fint pulver. Stöt svartpepparkorn lite grovt.
Lägg äppelbitar, skivad schalottenlök och vitlök samt torkade, kärnfria plommon i en kastrull. Tillsätt kardemumma, svartpeppar och malen ingefära.
Rör ner russin, socker och sherryvinäger och låt allt småkoka ca 30 min. Rör om ofta och väl.
När du är nöjd med konsistensen fylls chutneyn på rena burkar som omedelbart försluts.
Rengör burkar och redskap noggrant så håller en oöppnad chutney ca 6 månader om den förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk ska förvaras i kylskåp och konsumeras inom ca 1 månad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar