söndag 30 oktober 2011

Gnocchi

Gnocchi är en favoriträtt som jag gärna väljer på italiensk restaurant, men aldrig tidigare gett mig på att göra själv. Igår kväll bled det dock av och jag kan konstatera att hemgjord gnocchi är enkelt att göra, men något kladdigt och man får inte vara rädd för att arbeta med händerna. Den här gången blev det en variant med spenat och svamp. Riktigt gott och kladdigt som jag gillar det. Ett trick har jag förstått är att koka potatisen, som ska vara en mjölig sort, med skalet på så att den inte drar åt sig för mycket vätska.

Så varsågod, här bjuds på traditionell italiensk potatisklimp. Portionen kan se lite väl snålt tilltagen ut, men det är mättande kan jag lova.


Ingredienser (4 port)
500 g potatis med skal, mjölig
100 g färsk bladspenat
2 ägg
3-4 dl vetemjöl
1 dl parmesan, färskt riven
2 msk olivolja

300 g svamp (den här gången blev det portabello och ostronskivling)
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 dl persilja, finhackad
200 g taleggio (kittost)
salt
svartpeppar

Tillagning
Koka potatisen med skalet på i lättsaltat vatten. Låt ånga av.

Skölj spenaten snabbt och förväll i kokande vatten i en minut. Låt rinna av i ett durkslag, krama ur överflödig vätska och hacka.

Pressa potatisen och lägg i en hög på en arbetsyta. Gör en grop i potatisen och knäck ägg i gropen. Tillsätt även spenat, vetemjöl, parmesan och olivolja. Arbeta snabbt ihop.

Rulla degen i rullar ca 2 cm i diameter och skär i bitar ca 1 cm tjocka. Tryck till bitarna snabbt med baksidan på en gaffel så det blir ett mönster. Mjöla eventuellt gaffeln först om det är för kladdigt. Mjöla lätt så de inte klibbar ihop.

Skiva vitlöken fint. Stek i lite olivolja. Hacka svampen och låt steka med tills vätskan försvunnit. Tillsätt resten av olivoljan och persiljan. Stek på svag värme i 10 minuter.

Koka gnocchin i omgångar i lättsaltat vatten. När de flyter upp till ytan är de klara. Det går fort, på någon minut. Lyft ur med hårslev och låt rinna av.

Hacka osten. Värm svampen och tillsätt gnocchi och ost. Rör tills osten smält och smaka av med salt och peppar.




Vaniljkokta päron

Varje årstid har sin charm, men blöta höstdagar kan det vara svårt att se den. Idag ligger fukten som ett tungt täcke över oss. Det får bli en inomhusdag, vilket i och för sig inte är fel det heller. Myskläder på, tända ljus och uppkrupen i soffan med datorn i knät (när inte en katt gosat in sig för kel) trivs jag ganska bra.

Här är ett av höstens favoritrecept. Päron som har fått koka i en härlig lag, hur gott som helst. Kunde inte bestämma mig för hallon- eller chokladsås så det blev både och. Choklad och päron är ju en klassiker, men hallonens syra balanserar perfekt med vaniljsmaken och päronens sötma.


4 päron (fast sort)
4 dl vatten
1/2-1 dl socker
1 st vaniljstång

4 dl hallon
ev. lite florsocker

mjölkchoklad
vispgrädde

ev. citronmeliss för dekoration

Skölj och skala päronen, men lämna skaftet. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp vatten, socker, vaniljstång och vaniljfrön. Koka päronen knappt mjuka i lagen under lock på låg värme. Låt päronen svalna i lagen.

Mixa hallonen (ev. med lite florsocker om man tycker det blir för surt annars) och passera genom en trådsil för att få såsen slät.

Smält chokladen i vattenbad. Rör ut med grädde. Smaka av för rätt proportion.

Servera päronen med såserna och garnera gärna med citronmeliss (vilket jag glömde den här gången trots att jag plockade det i trädgården precis innan).

söndag 2 oktober 2011

Helstekt rostbiff med pesto och varma grönsaker

Här kommer det utlovade receptet på helstekt rostbiff. Jag gillar när köttet är relativt rött och med hjälp av en kökstermometer blev det helt perfekt. Det blev kött över som vi hade till lunch igår och det var nästan ännu godare dagen därpå. Går alltså utmärkt att göra i förväg och värma snabbt i mikron.

Det blev svampplockningen igår och till min glädje hittade jag inte bara en mängd trattisar utan även svart trumpetsvamp. Ikväll blir det svamplasagne, en av mina favoriträtter.


1,5 msk flingsalt
1 msk paprikapulver
1,5 msk rosépeppar, stött
1,5 msk färsk rosmarin, hackad
2-3 st vitlöksklyftor, pressade el i bitar
rosmarinkvistar
1 kg rostbiff
smör och rapsolja
steksnöre

Grönsaker
1 squash, skivad
körsbärstomater på kvist
2 st rödlökar, klyftad
1-2 röda paprikor, i bitar
olivolja
flingsalt
svarteppar
 g fetaost, smulad
färska kryddor, t.ex. timjan, rosmarin eller oregano

Pesto
1 kruka basilika
1 dl hackad bladpersilja
3 kvistar färsk mejram
1/2 dl pinjenötter
1 dl riven parmesan
1/2 dl olivolja
salt och nymald svartpeppar

Tillagning
Sätt ugnen på 125 grader.

Blanda salt, paprikapulver, peppar, rosmarin och vitlök. Klappa in hela köttbiten med kryddblandningen. Gör några hål i köttet med en stektermometer och peta ner färska kvistar av rosmarin. Peta eventuellt även ner bitar av vitlök (minska i så fall på vitlöken som du gnider in köttet med). Bind ihop köttet med steksnöre.

Bryn rostbiffen snabbt runt om i en riktigt het stekpanna. Lägg i en långpanna och stek biffen tills innertemperaturen är 58-60 grader, det tar cirka 1-1,2 timme.

Under tiden gör peston. Mixa basilika, persilja, mejram, pinjenötter och parmesan till en grynig massa. Den ska inte vara helt slät. Droppa i olivolja under mixandet. Smaka av med salt och peppar.

När det är cirka 30 minuter kvar lägg grönsakerna runt om köttet, ringla över olja, salta och peppra. Fördela fetaost och färska örter över grönsakerna.

Höj värmen till 200 grader. När köttet nått önskad temperatur ta ut det och låt vila 10-15 min i folie eller bakplåtspapper.

lördag 1 oktober 2011

Dimhöljda bergen, eller?


Så är hösten här utan tvekan, men än kan man njuta av fina dagar. Utsikten från vår balkong idag på morgonen var helt otrolig (bilderna gör den inte riktigt rättvisa) och även om det var något kyligt var det skönt att sitta i morgonsolen med en kopp kaffe och DN. Hela dalen nedanför låg dold i ett fuktigt, vitt täcke som sakta lättade och avslöjade vad som fanns under. Man fick känslan av att vi bodde högre upp än vad vi gör.

Nu skiner solen och så snart det har torkat upp tänkte jag ge mig ut i trädgården och höststäda. Utemöblerna ska plockas undan, de sista lökarna ska ner i jorden, det ska klippas lite här och var (fast jag lämnar det mesta till våren) och så ska några krukor med höstarrangemang planteras. Dessutom ska jag ta korgen och ge mig ut i skogen. Det lär vara fullt med trattisar och det kan man ju inte missa.

Ska väl även kommentera min frånvaro från bloggen. Den började med en veckas härlig semester i Kroatien. Sen kom den klassiska förkylningen efter flygresan hem och då det var lite rörigt på jobbet kände jag inte att jag hade tid att vara hemma. Dessutom var det ju bara en förkylning, eller hur? Efter en vecka gav jag upp och tog mig till läkare. Med mig hem fick jag ett mindre apotek med mediciner och order om total tystnad. Dubbelsidig öroninflammation, ingen röst, slemhosta som höll mig och sambon vakna, känslan av att halsen var ett öppet sår och feber gjorde att jag till slut insåg mina begränsningar. Nåja, det tog någon vecka till innan energin började komma tillbaka och jag har nu insett att även en liten förkylning bör respekteras.

Igår blev det helstekt rostbiff med hemmagjord pesto och varma grönsaker. Mycket trevlig fredagsmiddag som kommer ut på bloggen någon gång under helgen.