Äntligen är värmen här och med den fick rabarbern fart. Röda, spröda stänger som skjutit som skott ur jorden och utan konkurrens är försommarens godaste grönsak. Igår kväll skördade jag den första rabarbern och passade på att göra en ljuvligt god paj. Syltad ingefära kan man lätt göra själv, men vill man spara tid finns det även att köpa. Ger en extra twist och passar perfekt till den lite syrliga rabarbern, men fall inte för frestelsen att ta extra då det lätt blir för sött. Jag använde en liten mindre form med löstagbar kant och halverade receptet, det blev inte en smula kvar.
Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk strösocker
115 g kallt smör
0,5 dl vatten, kallt
1 ägg
3 msk strösocker
Fyllning
400 g rabarber
15 g syltad ingefära
3 msk spad från ingefäran
1 tsk kardemumma
4 msk strösocker
Blanda mjöl, salt och strösocker i en matberedare. Tillsätt det kalla smöret i bitar och pulsmixa snabbt till en smulig massa. Tillsätt det kalla vattnet, lite i taget, tills degen precis går ihop. Vira in i plastfolie och lägg i kylen i minst en timme.
Ta fram degen och lägg undan en mindre del till att göra rutmönster med. Kavla snabbt ut resterande deg och klä en form (24 cm diameter). Nagga och ställ i frysen i 20 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen som är kvar till smala remsor.
Skala eventuellt rabarbern (behövs oftast inte på de vårtidiga späda) och skär i små bitar. Hacka ingefäran Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Fördela fyllningen jämt i det kalla pajskalet och lägg degremsorna i ett gallermönster ovanpå fyllningen. Vispa upp ägget och pensla remsorna. Strö socker över.
Grädda i ca 30 min till pajen fått fin färg. Avnjut tillsammans med vispad grädde eller vaniljvisp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar