Nu spirar det äntligen i trädgården och katterna är lyckligt vårrusiga. Än så länge är det för tidigt att börja påta i landen, men en daglig tur för att se vad som sticker upp bland alla vissna blad från förra året får mig på ovanligt uppspelt humör. Snödroppar, krokus och julrosor har vågat sig på att börja blomma. Vitlökens och tulpanernas blad sticker upp några centimeter och rabarbern visar sina kraftigt röda knölar. Kan inte annat än att längta tills första rabarberpajen.
För en vecka sedan kom vi emellertid hem från fjällen där snön fortfarande låg tjock och tankarna på våren var långt borta. Med oss hem hade vi rökt fjällröding, en fantastisk god och mjäll fisk. Igår kväll blev det därför en repris på en av middagarna under fjällresan. Ljuvligt gott och säkerligen nyttigt, om inte annat så för själen. Till fisken blev det min favoritpotatissallad som serveras ljummen som tillbehör till olika sorters fisk eller rostbiff.
Ingredienser
Rökt fjällröding
Potatissallad
750 g mandelpotatis (el. delikatess)
200 g grön sparris, färsk
3 st salladslökar
1 + 2 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 msk färskpressad lime
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
rucolla
Sås
Cremé fraiche
Färskpressad limesaft
Flytande honung
Sweet chili
Salt
Dryck
Förslagsvis en halvtorr riesling, t.ex. Kloster Eberbach, Riesling Spätlese (kan först upplevas söt, men passar perfekt till den här rätten.
Rökt fjällröding: Den rökta fisken värms hel i 175 grader i 5-10 minuter, sen är den klar. Dra av skinnet precis innan servering.Dryck
Förslagsvis en halvtorr riesling, t.ex. Kloster Eberbach, Riesling Spätlese (kan först upplevas söt, men passar perfekt till den här rätten.
Ljummen potatissallad med sparris: Borsta potatisen ren och skölj, men skala inte. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Koka inte för hårt, det är tråkigt om den kokar sönder. Låt ånga av och dela sedan i halvor.
Skär sparrisen i bitar och strimla salladslöken. Förväll sparrisen i 2-3 min, absolut inte mer. Stek lök och sparrisen i lite olivolja i ca 2 min. Blanda ihop med potatisen.
Blanda 2 msk olivolja, honung, limesaft, äppelcidervinäger, salt och peppar. Häll det över potatisblandningen och blanda försiktigt. Blanda även ner rucollan försiktigt så att potatisen inte mosas.
Sås: Blanda cremé fraiche med limesaft, honung, sweet chili och salt. Jag går på känn och smakar av. Man ska känna både det söta och sura. Servera kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar