söndag 18 januari 2015

Så ska en köttfärssås smaka


Det vanliga är att man slänger ihop en köttfärssås på en kvart och det är väl helt ok när tiden tryter, men har man möjlighet att låta den puttra ett par timmar kan man få fram en helt annan mustighet. Den här köttfärssåsen är inget för den som gillar en mild och krämig variant. Den är smakrik och kraftig, precis som jag vill ha den. Många recept på köttfärssås innehåller grädde och det kan man såklart tillsätta här också, jag föredrar utan. Därför skippar jag grädden, men nästa gång kommer jag nog testa att byta en del av vattnet mot rödvin för att se om det kan ge ytterligare en dimension.

Ingredienser
600 g nötfärs
50-75 g varmrökt sidfläsk
smör
soltorkade tomater (ca 8 stora eller fler små)
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 st morot
1 st köttbuljongtärning
2 dl vatten (el. rödvin)
0,5 dl tomatpuré
2 msk balsamvinäger
1 msk oregano, torkad
1-2 msk stött rosépeppar
1 msk paprikapulver
1 msk worcestershiresås
salt
svartpeppar (helst nymald)

Hacka löken fint. Tärna sidfläsk och morot smått. Fräs i smör på relativt låg värme tills löken är genomskinlig utan att ha fått färg. Skär tomaterna i mindre bitar. Lägg alltsammans i en stor gryta.

Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare en kort stund. Tillsätt balsamvinäger, kryddor och worcestershiresås. Blanda väl och häll över i grytan. Tillsätt buljong och tomater. 

Koka upp och puttra sedan på svag värme i ca två timmar. Behövs det så späd med ytterligare vatten. Rör om då och då. Smaka eventuellt av med ytterligare kryddor innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar