Inser att det visuella upplägget inte blev så bra och rätten kanske inte ser så lockande ut, men låt er inte luras av mitt slarv på den fronten. Rätten var otroligt god. Receptet är lånat från Marcus Samuelsson, men som vanligt har jag ändrat lite så det passar mig. Framför allt risotton har jag trixat med, men smakerna är desamma. Röding är för övrigt en otroligt trevlig fisk som ska stekas med skinnsidan neråt för att inte bli för torr. När det gäller fisk steker jag hellre lite för kort tid än för länge, torr fisk är verkligen trist.
Ingredienser
4 st rödfiléer med skinn
smör
olja
3 msk dijonsenap
1 msk honung, flytande
salt
nymalen peppar
Apelsin- och fänkålsbuljong
1 st citrongrässtjälk
2 st fänkålshuvud
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta, finhackad
olivolja
2 dl färskpressad apelsinsaft
1 dl fiskbuljong
1 dl kycklingbuljong
2 st kaffir limeblad
salt
nymalen peppar
Citrusrisotto
4 dl avorioris
en skvätt vitt vin, torrt
2-3 st hackad schalottenlök
olivolja
1 liter kycklingbuljong
2,5 dl fiskbuljong
2 st lime, skal och fruktkött
1 st citron, skalet
smör
1-2 dl riven parmesanost
salt
nymalen peppar
Börja med buljongen. Banka citrongräset. Grovhacka fänkål och schalottenlök. Fräs fänkål, lök och vitlök med olivolja. Tillsätt citrongräs, apelsinjuice, buljong och limeblad. Smaka av med lite salt och peppar och låt sjuda på låg värme i cirka 20 minuter. Sila buljongen och koka ihop den tills cirka hälften återstår.
Värm buljong till risotton. Fräs riset tillsammans med schalottenlök. Häll på en skvätt vin och låt koka in. Fyll sedan på med varm buljong lite i taget och låt det koka in innan du häller på mer. Använd en vid gryta eller traktörpanna. Rör ofta.
Under tiden riv parmesan och filea limen. Ta bort skal och hinnor. När riset är nästan klart (när det är klart är det al dente och krämigt) tillsätt limen i fileade klyftor, citronskalet och parmesanosten. Lägg på lock och ställ åt sidan.
Blanda senapen med honungen. Salta och peppra rödingen. Stek med skinnsidan ner hela tiden på relativt hög värme i smör och olja i ca 6-8 min (beroende på storlek). Vänd snabbt bara en mycket kort stund. Smeta sedan in köttsidan med senapen.
Lägg rödingen ovanpå risotton med skinnsidan uppåt och häll sedan apelsin- och fänkålsbuljongen över.
söndag 9 november 2014
Egna "soltorkade" tomater
Den här sommaren var annorlunda minst sagt. Underbar värme, men den kom sent och det påverkade även växterna i trädgården. Allt var senare än vanligt. Länge var jag tveksam över om det skulle bli så mycket tomater, men det blev det. Vi hade tomater i stora mängder långt in på hösten och när plantorna var för gamla la jag de omogna tomaterna i fönstret i köket att mogna. De sista tomaterna därifrån använde vi för bara ett par veckor sedan. Det slog mig igår när jag använde köpetomater från ICA vilken otrolig skillnad i smak det är och vilken lyx det är att ha egna tomater att njuta av.
Som sagt, det blev till slut stora mängder tomater. Så mycket att jag började fundera på vad mer vi kunde använda dem till än att bara ha dem i sallad och till mat. För första gången gav jag mig därför på att göra egna "soltorkade" tomater i ugn och så bra det blev. Otroligt smakrika tomater som vi nu kommer kunna njuta av flera månader framöver.
Att göra sina egna "soltorkade" tomater är enkelt, men det tar lite tid. Värt det är det dock alla gånger. Fortsättningsvis kommer jag göra det själv även när jag måste nöja mig med köpetomater. Då kan jag själv välja en riktig god olivolja som när tomaterna är slut blir utmärkt på en sallad och själv krydda som jag vill ha det. Dessutom är det trevligt att veta vad som är i burken och undvika en massa onödiga tillsatser.
Ingredienser
Tomater
Flingsalt
Olivolja (satsa på en fin)
Vitlök
Kryddor (t.ex. timjan, oregano)
Sätt ugnen på 80-90 grader. Dela tomaterna i halvor om de är små, klyftor om de är större. Lägg dem på bakplåtspapper med snittytan uppåt. Sprinkla lite salt över. Sätt in plåten i ugnen. Med varmluftsugn kan man ha två plåtar och det går fortare än med vanlig ugn.
Håll gärna ugnsluckan på glänt med ett bestick eller liknande så att ångan tar sig ut. Nu är det bara att vänta. Hur lång tid det tar beror på storlek på tomaterna och hur tjockt skalet är samt hur mycket du torkar samtidigt. Räkna med i alla fall 3-4 timmar, men det kan gå snabbare eller ta längre tid. Efter ett tag kan man nagga snittytan med en vass kniv för att vätskan enklare ska komma ut. De är klara när de slutat vätska sig och är sega. Håll lite koll så att de inte blir fnösketorra. Vill man kan man när de börjar bli klara stänga av värmen och låta dem torka det sista på eftervärmen i ugnen över natten.
När tomaterna är klara låt dem svalna. Skala och halvera eller skiva vitlöksklyftor, vilket du själv föredrar. Varva tomater, vitlök och utvalda kryddor.i en glasburk. Fyll sedan upp med fin olivolja. Förvara sedan svalt så håller tomaterna i flera månader.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)