Vit chokladmousse med fruktsalsa och chili
Crème ninon (5-6 port som förrätt)
1 gul lök
smör
500 g frysta ärtor
7-8 dl kycklingbuljong
2 dl torrt vitt vin
4-6 färska mynta blad
4-6 färska mynta blad
färsk timjan
2 dl crème fraiche
2 dl crème fraiche
salt och peppar
räkor (färska eller frysta)
Pepparrotscremé
Pepparrotscremé
rikligt med färsk riven pepparrot
2 dl crème fraiche
salt
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i en klick smör, utan att den tar färg, i en kastrull. Tillsätt kycklingbuljong, vin, mynta, lite färsk timjan och ärtorna. Låt det hela få ett uppkok.
Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Rör ihop pepparrot och crème fraiche, smaka av med salt.
Servera soppan med räkor och en klick pepparrotscrème. Garnera med färsk timjan.
Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Rör ihop pepparrot och crème fraiche, smaka av med salt.
Servera soppan med räkor och en klick pepparrotscrème. Garnera med färsk timjan.
Lammytterfilé
600g lammytterfilé
smör
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa lammytterfilén. Bryn snabbt i smör i en panna på båda sidor.
Stek vidare köttet i ugnen tills det når en innertemperatur på ca 58 grader (använd köttermometer). Det tar ca en kvart.
Ta ut köttet och låt vila i smörpapper i ca 10 min.
Inbakad rotfruktsrösti (4-6 port) - lånad från en favoritblogg Louise´s spis
(Blev inte helt övertygad av det här. Nästa gång blir det nog något annat tillbehör.)
(Blev inte helt övertygad av det här. Nästa gång blir det nog något annat tillbehör.)
Portvinssås (6 port)
2 dl rött portvin
3 dl rött vin (använd gärna samma som ska serveras)
2 dl vatten
2 dl vatten
4 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
2 msk färska timjanblad (eller 1 tsk torkade)
2 tsk maizena majsstärkelse
2 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
2 msk färska timjanblad (eller 1 tsk torkade)
2 tsk maizena majsstärkelse
2 tsk tomatpuré
köttsky
en rejäl klick smör
en rejäl klick smör
Koka portvin, vin, vatten, kalvfond och delad vitlöksklyfta tills ca 4 dl återstår. Håll koll för det går snabbare än man tror.
Fiska upp vitlöken. Rör ut maizenan i lite vatten och vispa ner redningen i såsen. Tillsätt tomatpuré och timjan och låt såsen koka upp. (Hit kan såsen förberedas).
Värm såsen innan servering och vispa ner kallt smör för att blanka av den.
Fiska upp vitlöken. Rör ut maizenan i lite vatten och vispa ner redningen i såsen. Tillsätt tomatpuré och timjan och låt såsen koka upp. (Hit kan såsen förberedas).
Värm såsen innan servering och vispa ner kallt smör för att blanka av den.
Vit chokladmousse med fruktsalsa och chili (4-6 port)
2 dl vispgrädde
150g vit choklad (gärna Lindts vita choklad med vanilj)
1 ägg
1 dl kesella
Fruktsalsa (går bra även med andra bär/frukter)
björnbär
physalis
kiwi
passionsfrukt
150g vit choklad (gärna Lindts vita choklad med vanilj)
1 ägg
1 dl kesella
Fruktsalsa (går bra även med andra bär/frukter)
björnbär
physalis
kiwi
passionsfrukt
honung
chili
chili
Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter.
Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden.
Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen minst en timme.
Blanda frukt, bär, hackad chili och en skvätt honung. Låt stå ca en kvart.
Lägg fruktsalsan på moussen precis innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar